Gera žinia – mokslininkų teigimu, aistra ir meilė gali trukti net dešimtmečius! Keletas ilgalaikės meilės formulės sudedamųjų dalių.

Meilė – viena iš labiausiai tiriamų, bet mažiausiai suprastų psichologijos sričių. Taip yra ir todėl, kad daugelis romantinių santykių tyrimų atliekami ne realiame pasaulyje, o laboratorijose. Be to, tiriamaisiais dėl patogumo tampa bakalauro laipsnio siekiantys studentai. Ir nors jie neabejotinai geba kurti artimus santykius, dauguma dar nėra pakankamai subrendę, kad žinotų, ko tikisi iš savo širdies draugo. Dėl šios priežasties Daniel O‘Leary su kolegomis nutarė ištirti meilės „ekspertus“ – poras, kartu gyvenančias bent 10 metų. Šio mokslininko tyrimo rezultatai yra visiška priešingybė visuomenėje įsivyravusiai nuomonei, kad meilė trunka trejus metus. Pasirodo, dauguma apklaustų porų po dešimties santuokos metų jautė šiltus jausmus savo partneriams! Net 40 procentų sutuoktinių, susituokusių dešimt ar daugiau metų, teigė esantys itin intensyviai įsimylėję – jie savo santykius įvertino aukščiausiais tyrimo skalės balais ! O 15 procentų porų santuoką įvertino antru aukščiausiu meilės intensyvumo skalės balu. Dar labiau nustebino tai, kad 40 procentų moterų bei 35 procentai vyrų jautėsi intensyviai įsimylėję, nors susituokę buvo daugiau nei 30 metų! Taigi nėra abejonių, kad nemažai partnerių geba išlaikyti didelę aistrą vienas kitam net ir būdami vyresnio amžiaus. Žinoma, tuo galėjo pasigirti ne visi tiriamieji. Kuo jie skyrėsi nuo laimingųjų sutuoktinių? Mokslininkai nustatė 10 pagrindinių mylinčių porų ypatybių.

  1. Pozityvi nuomonė apie partnerį. Pozityviai galvodami apie sutuoktinį, kreipiame dėmesį į jo gerąsias, o ne blogąsias savybes. Nuolatinis mąstymas apie savybes, kurios jus erzina, tik išpučia iš musės dramblį ir tuomet atrodo, kad sutuoktinis kuo toliau, tuo labiau jums nebepatinka. Žmonės, gebantys sukurti stiprius santykius, prisimena daugiau malonių kartu patirtų išgyvenimų nei nemalonių.
  2. Galvojimas apie partnerį, kai jo nėra šalia. Jei su sutuoktiniu nesimatote dieną, savaitę arba ilgą laiko tarpą, ar jį pamirštate? Teigiamas atsakymas gali sufleruoti meilės stoką. Nebūtina kiekvieną sekundę ilgesingai dūsauti, kad mylimojo nėra šalia, bet turėtumėte bent kartą per dieną apie jį pagalvoti. Juk smalsu sužinoti, ką veikia jums svarbus žmogus šiuo metu. Noras žinoti, kur yra antroji pusė, ypač svarbus vyrams. Įsimylėjusios dailiosios lyties atstovės per daug nesirūpino, kur jų mylimieji, tačiau jos buvo labiau linkusios be perstojo ir įkyriai galvoti apie savo mylimąjį.
  3. Negalėjimas susikoncentruoti. Jei gebate be vargo nustoti galvoti apie partnerį, tikėtina, kad mylimasis užima tik nedidelę dalį jūsų minčių. Atlikdami minėtą tyrimą mokslininkai nustatė, kad asmenims, svajojantiems apie savo išrinktąjį, itin sunku susikaupti kitiems darbams.
  4. Mėgavimasis nauja veikla. Puiku, jei jūsų ir mylimojo pomėgiai sutampa. Ir nors laiko leidimas kartu stiprina emocinį ryšį, dar svarbiau yra tai, kaip jis išnaudojamas. Pasak psichologo A. Aron, poros gali sustiprinti meilę ieškodamos naujų jaudinančių veiklos sričių. O‘Leary ir kolegų tyrimas parodė, kad šis faktorius ypač aktualus vyrams. Jei, pavyzdžiui, jūs su partneriu nusprendėte kartu išbandyti šuolius su virve, jūsų santykiai įveikus šį išbandymą praturtės. Nuotykiai nebūtinai turi būti ekstremalūs, svarbu, kad veikla abiem būtų nauja ir įdomi.
  5. Laiko leidimas kartu. Su mylimu žmogumi norisi kuo daugiau praleisti laiko kartu. Ir kuo daugiau būnate kartu, tuo labiau auga jūsų meilė. Tačiau, kaip minima ketvirtame punkte, šis laikas turėtų būti skirtas jums abiem tobulėti, akiračiui plėsti. Nepaisant to, net namų ruoša – ilgai planuotas remontas, maisto ruoša, sodininkavimas ar apsipirkimas ūkininkų turguje – gali sustiprinti jūsų emocinį ryšį. Beje, kad ir kaip būtų keista, šis faktorius, O‘Leary duomenimis, buvo taip pat aktualesnis vyrams nei moterims!
  6. Jausmų rodymas. Svarbu ne tik jausti meilę savo partneriui, bet ir ją parodyti, išreikšti. Nors mums atrodo, kad mūsų jausmai savaime suprantami, kitas gali pasiilgti šiltų žodžių ir dėmesio. Kuo dažniau sakysite šiltus žodžius savo mylimajam, tuo artimesnis jis jums jausis. Nebūtina kaskart daryti grandiozinius siurprizus, pakanka prisilietimo ar bučinio į skruostą, kad palaikytumėte santykių intensyvumą.
  7. Mėgavimasis prisilietimais. Maži prisilietimai, rodantys prieraišumą, ne tik pagerina emocinį ryšį, bet ir kursto aistrą. Žmonės, kurie jautė stipriausią meilę savo partneriui, teigė jaučiantys itin šiltus jausmus, kai partneris juos liečia ar bučiuoja į skruostą. Čia kalbama ne apie seksualinę aistrą, o apie jausmą, kurį jauti, kai mylimasis tave paima už rankos. Kaip gera šalia jausti kitą!
  8. Mylėjimasis. Nieko nuostabaus, kad seksas užima svarbią meilės dalį. Kaip rodo tyrimai, įsimylėję žmonės yra linkę mylėtis dažniau ir reguliariai. Tai padeda palaikyti meilės ir laimės pojūtį, kuris tęsiasi ilgą laiką.
  9. Laimės jausmas. Savo gyvenimu patenkinti žmonės jaučia stipresnius jausmus savo partneriams. Sunku vienareikšmiškai nustatyti, ar meilė daro įtaką laimės jausmui, ar laimingesni žmonės jaučiasi labiau įsimylėję, tačiau aišku, kad patiriamas stresas neigiamai veikia romantinius santykius. Santykių problemos taip pat kenkia asmeninei laimei. Šis abipusis laimės ir meilės ryšys labiausiai veikia moteris.
  10. Pomėgių turėjimas. Žmonės, kurie kiekvieną dieną pasitinka su entuziazmu ir pozityviomis emocijomis, tokį požiūrį yra linkę taikyti ir romantiniams santykiams. Jei norite aistringų santykių su mylimuoju, aktyviai imkitės darbų, pomėgių ar net politinės veiklos. Žmogaus smegenų malonumo sritys reaguoja panašiai į meilę ir į bet kokią kitą jaudinančią veiklą. Taigi, jei energingai įsitrauksite į mėgstamą veiklą, šis „susijaudinimas“ atsispindės ir romantiniuose santykiuose. Kaip teigia O‘Leary, tai ypač „užveda“ vyrus.

 

Parašykite atsiliepimą