Vaikystėje draugas buvo tas, kuris su mumis žaidė. Jeigu statant tvirtovę smėlio dėžėje, kaimynų vaikas padėjo sumūryti mums pamatus, laikėme jį savo draugu. Suaugus bičiuliai taip pat padeda mūryti pamatus, tik jie būna emociniai ar materialiniai. Verkiame draugams ant peties po skyrybų ar prieš išvykdami atostogauti prašome pasaugoti šuniuką ir palaistyti gėles. Ne su kiekvienu norisi dalytis savo paslaptimis ar patikėti šeimos augintinį, todėl bičiulius renkamės atsakingai. Atliktų tyrimų duomenimis, elgiamės teisingai, nes draugų įtaka mums gali būti esminė.

 

  1. Sąmoningi draugai stiprina savikontrolę

Disciplinuoti draugai, neišleidžiantys viso mėnesio uždarbio per dieną, motyvuoja jus elgtis taip pat. Valia būtina, siekiant ilgalaikių tikslų, todėl sąmoningi draugai gali smarkiai prisidėti prie jūsų sėkmės. Nesvarbu, ar tai būtų ruošimasis egzaminams, ar dietos laikymasis, sąmoningas draugas jus įkvėps nenukrypti nuo tikslo.

 

  1. Mažiau draugų, daugiau išlaidų

Kai žmonėms trūksta kokybiško bendravimo, jie išleidžia daugiau pinigų. Čikagos universiteto mokslininkai pastebėjo, kad atstumtas ir vienišas žmogus yra linkęs plačiau atverti piniginę. Leisdami pinigus, žmonės kompensuoja bendravimo trūkumą.

 

  1. Draugai ilgina gyvenimą

Australijos Findlerio universiteto atliktame tyrime dešimt metų buvo stebima 1,5 tūkst. žmonių. Rezultatai atskleidė, kad žmonės, turintys daugiau draugų, gyveno 22 proc. ilgiau. Gyvenimo trukmei bičiuliai buvo netgi svarbesni už vaikus ir gimines. Tyrėjai mano, kad draugai savo emocine parama, išmintinga įtaka ir pagalba stiprina mūsų psichologinę gerovę.

 

  1. Savivertės stiprintojai

Džiaugsitės aukštesne saviverte vyresniame amžiuje, jei per gyvenimą rasite tikrų draugų, teigia mokslininkai Gary Lee ir Constance Shehan. Draugų turėjimas tarsi patvirtina, kad aplinkiniai jus vertina pozityviai. Puikiai žinome, kad giminės ir artimieji kartais bendrauja vedami pareigos, todėl jų nuomonė nėra tokia svarbi mūsų savivertei kaip draugų. Aišku, savivertę labiausiai stiprina santykiai, kuriuose esate autentiškas, t. y. parodote ne tik gražiausiąją pusę, bet ir nebijote būti pažeidžiami ar atskleisti įvairias savo asmenybės spalvas.

 

[useful_banner_manager banners=2 count=1]

Parašykite atsiliepimą