Puikus atsakymas į amžiną klausimą apie gyvenimo prasmę yra tiesiog būti laimingam. Sutikite, kad šis atsakymas, nors ir paprastas, bet pakelia nuotaiką. Tačiau koks gi tas laimės receptas?

Pagal atsakymus į klausimą, ar esate labai laimingas, Airija, Islandija ir Nyderlandai yra laimingiausios šalys Europoje. Vertinant visą pasaulį, tarp dešimties laimingiausiųjų puikuojasi ir ne tokios turtingos šalys (palyginti su Lietuva): Venesuela, Nigerija, Filipinai, Turkija. Lietuviška patarlė, kad ne piniguose laimė, deja, nepaaiškina, kurgi ji yra.

Žmogaus laimės, klestėjimo jausmą (nepainiokime su materialiu klestėjimu) nagrinėja pozityvioji psichologija. Šią populiarėjančią psichologijos kryptį sukūrė buvęs Amerikos psichologų asociacijos vadovas Martinas Seligmanas, remdamasis pagrindinėmis humanistų Abrahamo Maslow, Carlo Rogerso ir Ericho Frommo idėjomis. Kitaip nei klasikinės psichologijos, kurios ištakos glūdi sprendžiant psichologines problemas, pozityviosios psichologijos nagrinėjimo objektas yra laimingi žmonės. Jeigu žmogaus būklę galėtume atvaizduoti skalėje nuo –10 (depresija, neviltis ir t. t.) iki +10 (džiaugsmas, laimė), tuomet vaizdžiai būtų galima sakyti, kad klasikinė psichologija padeda žmogui, tarkime, iš būsenos –7 pereiti į būseną –2 arba geriausiu atveju pasiekti nulį, pavyzdžiui, atsikratyti baimių, liūdesio, depresijos ir grįžti į normalią būseną. Pozityvioji psichologija žengia žingsnį toliau – bando rasti būdą, kaip žmogui padėti nuo normalios būsenos (nulio) pakilti iki +5, +6 arba +10, o gyvenimu besidžiaugiantiems žmonėms tokiems ir likti.

Galima rasti daug literatūros, kurioje teigiama, kad šiuolaikinio žmogaus laimei reikalinga sportiška arba aktyvi gyvensena, sveika mityba, pakankamas miegas ir pan. Tai daugiau higieniniai geros savijautos, kasdienės geros nuotaikos veiksniai, o pozityvioji psichologija nagrinėja žmogaus gyvenimą platesniame kontekste. Šios psichologijos krypties atstovų nuomone, laimingo žmogaus gyvenimas turi pasiekti tris kokybes – būti malonus, įtraukiantis ir prasmingas. Tam, kad ilguoju laikotarpiu jaustųsi laimingas, žmogus turi vienu metu išgyventi visus tris minėtuosius gyvenimo aspektus.

Malonus gyvenimas

Dauguma turbūt sutiksite, kad malonaus gyvenimo pagrindas – patiriamos malonios emocijos (linksmybės, kelionės, pramogos) ir darnūs santykiai (su šeima, draugais, kolegomis). Štai mano pažįstamas Marius – pripažintas advokatas. Turi savo korporatyvinės teisės kontorą, krūvas klientų užsakymų, dirba iki nakties beveik visus vakarus, o net ir laisvesnius dažniausiai praleidžia mieste su klientais. Marius turtingas: automobilis, namas, sodyba, egzotiškos kelionės, solidi sąskaita banke. Deja, Marius nesijaučia laimingas – dėl savo gyvenimo būdo jis skiria mažai laiko savo šeimai ir jaučia, kad santykiai su žmona bei vaikais tapo labai paviršutiniški.
Kaip laimė susijusi su pinigais? Pinigai, turtas, materialinė gerovė suteikia lengvesnį pagrindą patirti daugiau primityvaus pasitenkinimo, malonumo. Bet čia svarbu atskirti du dalykus – pagrindinius poreikius ir turtą. Pagrindiniai poreikiai: šiltas stogas virš galvos, maistas, apranga, būtiniausi pirkiniai sau ar savo artimiesiems, turi būti patenkinti. Apie kokią laimę žmogus gali galvoti, kai vos suduria galą su galu? Žinoma, geros žinios, kad šiais interneto ir globalizacijos laikais beveik visi protingi, darbštūs, norintys mokytis žmonės darbo rinkoje anksčiau ar vėliau suranda ne minimaliai mokamus darbus. Tačiau vėliau, patenkinus pagrindinius poreikius, pinigai mažai siejasi su laimingumu. Taip, jie padeda lengviau pasiekti pozityvių emocijų: mėgautis pramogų pasauliu, keliauti į egzotiškus kraštus, džiaugtis prabangiu automobiliu, didesniu butu ir t. t. Tačiau yra labai daug turtingų žmonių, kurie nėra laimingi. Pozityviosios psichologijos atstovai tvirtina, jog neužtenka vien pozityvių emocijų, kad būtum laimingas. Būtini ir darnūs santykiai (jų už pinigus jau taip lengvai nenupirksi) bei įtraukiantis ir prasmingas gyvenimas. Pažiūrėkite į loterijoje dideles sumas laiminčius žmones – iš pradžių juos apima didelis džiaugsmas, tačiau jau po trijų mėnesių jie grįžta į sau įprastą emocinį lygį.
Jeigu pozityvioms emocijoms susikurti papildomos lėšos gali padėti, tai teigiami santykiai aplink žmogų priklauso tik nuo jo paties pasirinkimo ir pastangų. O kaip su laime turint šeimą bei vaikų? Pozityvios psichologijos požiūriu šeima arba vaikai nėra būtina laimingo gyvenimo sąlyga. Tačiau šeima ir vaikai labai svarbūs maloniajam gyvenimui. Sveika, draugiška, didelė šeima suteikia daug džiaugsmo ir, žinoma, patenkina teigiamų santykių poreikį. Vaikai taip pat iš dalies suteikia gyvenimui prasmės. Neretas tėvas žiūri į savo vaikus, gerą jų išauklėjimą kaip į savo prasmingą palikimą šiai žemei ir žmonijai. Psichologų Edo Dienerio ir Eunkooko M. Suho tyrimai rodo, kad šeimas sukūrę žmonės teigia esą laimingesni. Tačiau malonų gyvenimą kuria ne pati šeima, o geri santykiai. Jeigu gyvenant šeimoje nuolatos patiriamos neigiamos emocijos ir jaučiama įtampa, laimės tai greičiausiai neprideda. Na, o šeimos nesukūrusiems žmonėms arba vaikų neturinčioms šeimoms taip pat yra kur pasisemti malonumų. Laimės gali suteikti labai aktyvus įsiliejimas į socialinį gyvenimą, daug artimų draugų, kolegų, kaimynų ar bendruomenės narių.

Įtraukiantis gyvenimas

Daug kam pažįstamas jausmas, kai kokia nors mėgstama veikla mus taip užvaldo, kad laikas, rodos, sustoja, aplinkiniai ištirpsta – mes maksimaliai įsitraukę į gyvenimo vyksmą. Tai vadinama įtraukiančiu gyvenimu. Kiekvienas turime savo aistrą: sportą, meną, verslą, savo profesiją, pomėgius, rūpinimąsi artimuoju, o gal namų ruošą. Norint būti laimingam, neužtenka vien malonaus gyvenimo, užpildyto pozityviomis emocijomis. Reikia turėti visiškai įtraukiančią veiklą. Laimė vien malonumais ir pozityviomis emocijomis paremtame gyvenime išblės kaip itališkų ledų skonis – pirmieji kąsniai bus dieviški, o vėliau viskas taps vienoda ir nuobodu. Įtraukiantis gyvenimas pagrįstas veikla, kurioje atsiskleidžia žmogaus asmeninės stiprybės. Gal tai guvus ir greitas protas, mokėjimas bendrauti, laki vaizduotė, nuolatinis noras tobulėti, atkaklumas, drąsa ir energija, o gal tiesiog atvira širdis, draugiškumas, užuojauta ir meilė kitiems. Geriausia, kai žmogaus darbas paremtas jo pomėgiais, aistromis ir asmeninėmis stiprybėmis. Kai jo iššūkiai atitinka jo gebėjimus, kad per lengvi nekeltų nuobodulio, o per sunkūs – streso. Tik tokia veikla daro gyvenimą įtraukiantį. Aistra, veikla ir koncentracija paremtas gyvenimas kartu yra ir autentiškas – tai žmogaus asmenybės įprasminimas, jo savirealizacija.
Danguolė – 40 m. personalo vadovė, turinti gražią šeimą ir neblogai mokamą darbą. Tačiau, nors viskas gerai klojasi, ji nesijaučia visiškai išnaudojanti savo gebėjimus. Nuo pat paauglystės Danguolė mėgo dekoruoti namus ir sulaukusi keturiasdešimties ji ryžtasi keisti savo profesiją – įstoja į Dailės akademiją, kartu su visa meniško jaunimo banga ketverius metus mokosi ir įgyja interjero dizaino bakalauro laipsnį. Tik pradėjusi dirbti tai, kas jai visuomet patiko, užsiimdama veikla, kuri ją visiškai įtraukia, ji pasijunta laiminga.

Prasmingas gyvenimas

Paprastai žmogus paeiliui pereina visus šiuos etapus: malonų gyvenimą papildo įtraukiančiu, įtraukiantį papildo prasmingu. Anksčiau ar vėliau pilnatvei pasiekti pradeda reikėti ko nors daugiau. Tai gali būti noras ką nors palikti po savęs, padėti kitiems, bet svarbiausia – gyventi dėl ko nors didingesnio, būti reikšmingesnio dalyko dalimi, t. y. gyventi prasmingai. Kiekvienas žmogus individualus, tad ir pasirenka tai, ką laiko įdomiu ir svarbiu sau: gal ieško vaistų nuo vėžio, kuria pasaulį pakeisiančią išmaniąją programėlę, prisijungia prie žaliųjų judėjimo, padeda našlaičius prižiūrintiems savanoriams, rašo knygą, moko berniukų komandą žaisti futbolą, užsiima labdara arba tiesiog stengiasi auginti puikius vaikus.
Pranas – penkiasdešimtmetį perkopęs klestintis verslininkas, sulaukęs pirmųjų anūkų, nesiskundžiantis sveikata, jau kurį laiką nebeaukojantis viso savo laiko darbui – sugeba pasiekti gyvenimo pusiausvyrą. Beveik bet kuris verslas, kurį jis įsteigia, būna sėkmingas ir toliau didina jo turtus. Jau aišku, kad ne tik jam, bet ir jo vaikams gyvenime, matyt, niekada nebereikės dirbti. Tačiau Pranas jaučia, kad iki visiškos laimės jam dar kažko trūksta. Ir tai atranda tik nutaręs savo sėkme pasidalyti su kitais – įkūręs labdaros fondą, remiantį talentingiausius moksleivius ir studentus. Tada pradeda jausti, kad jo gyvenimas, praeitis ir dabartis, finansinė sėkmė yra prasminga ne tik jam pačiam, bet ir neša gėrį kitiems.
Kiti atranda gyvenimo prasmę religiniuose potyriuose, tačiau tai tinka ne visiems. Tyrimų duomenimis, laimingas žmogus gali būti ir tikintis, ir netikintis, tačiau pagal statistiką tikintys žmonės sakosi esą laimingesni. Tai aiškinama tuo, kad tikintieji paprastai jaučiasi kažko didesnio dalimi ir yra aktyviai įsitraukę į savo religinę bendruomenę, taip patenkindami teigiamų socialinių santykių poreikį.

Laimės kelio pradžia

Vieni esame labiau optimistai, kiti – pesimistai. Optimistai kasdien patiria daugiau teigiamų emocijų, o pesimistai priešingai. Manoma, kad net 50 proc. šio labiau optimistinio ar labiau pesimistinio emocinio lygio yra įgimta. Kita didelė dalis susiformavusi vaikystėje. Žmogus gali išmokti būti optimistiškesnis, tačiau pasikeisti jis gali tik 5–15 procentų. Tai nėra daug, tačiau mes galime keisti savo įsitraukimą į veiklą, rasti gyvenimo prasmę, sukurti teigiamus santykius. Čia ribų nėra, todėl papildomų laimės, džiaugsmo šaltinių reikia ieškoti šiuose gyvenimo aspektuose. Ką kiekvienas jau rytoj galime padaryti, kad būtume laimingesni? Įvertinkime savo gyvenimą per pozityviosios psichologijos laimingo gyvenimo sudedamųjų dalių prizmę. Ar gyvenimas jums malonus, jaučiate daug teigiamų emocijų ir palaikote darnius santykius? Ar gyvenimas įtraukiantis – darbas arba veikla įtraukia ir yra pagrįsta individualiomis stiprybėmis? Kaip su prasmingu gyvenimu – ar galima savo veiklą padaryti prasmingesnę, naudingą didesniems tikslams, o ne tik sau? Atsakę į šiuos klausimus, galbūt suprasite, ko šiandien jums labiausiai trūksta, kad pasijustumėte laimingi, ir pradėsite tiesti naują, laimės jausmu grįstą savo gyvenimo kelią.

Parašykite atsiliepimą