Žmonija jau kurį laiką ieško prieskonių seksualiniam gyvenimui pagardinti. Senovės romėnai valgydavo austres, kinai – ryklių pelekų sriubą, arabai – kupranugario kuprą. Vis dėlto patys galingiausi afrodiziakai glūdi mūsų kūnuose.

Helen Fisher meilę skirsto į tris kategorijas – aistrą, prisirišimą ir romantinę meilę. Už jas atsakingos skirtingos smegenų sritys ir hormonai. Mokslininkų teigimu, paskatinus šių hormonų gamybą, galima susigrąžinti geismą miegamajame.

Aistra. Įvairūs hormonai, ypač testosteronas (taip, moterų organizmas jį taip pat gamina) reguliuoja sekso poreikį. Šiais laikais mažą libido turinčios dailiosios lyties atstovės gali gerti testosterono tabletes, tačiau egzistuoja ir kitų natūralių būdų pažadinti aistrą. Pavyzdžiui, sportas – kaip rodo tyrimai, konkurencingos sporto šakos skatina testosterono gamybą moterų organizmuose, taigi padeda sužadinti ir aistrą. Tačiau geriausias būdas sužadinti sekso apetitą yra pats seksas! Iš tiesų, mokslininkų teigimu, kuo daugiau mylimės, tuo daugiau trokštame tai daryti.

Prisirišimas. Oksitocinas reguliuoja pasitikėjimo ir prisirišimo jausmus. Ciuricho universitete atliktas tyrimas parodė, kad partneriai, kurie po kilusio konflikto pasipurkšdavo į nosį šios cheminės medžiagos, santykius aiškindavosi draugiškiau ir pozityviau nei be šio „preparato“. Oksitocino gamybą galima sužadinti paprastu prisilietimu. Laikykite vienas kito ranką, kai žiūrite televizorių, švelniai palieskite partnerio petį įkarščio metu ar miegokite partnerio glėbyje.

Romantinė meilė. Dopaminas – vienas svarbiausių romantinės meilės sukėlėjų. Tyrimai rodo, kad šio hormono gamybą galima paskatinti bandant naujus, dar nebandytus dalykus ar rizikuojant. Tarkime, atostogų metu galite nuvykti į dar nematytą šalį, ragauti naujus patiekalus ar tiesiog pasivažinėti linksmaisiais kalneliais. Tiesa, naujovės miegamajame taip pat nepakenktų.

Parašykite atsiliepimą