Kekvieną dieną mes turime tik 86400 sekundžių savo planams įgyvendinti. Kaip bus išnaudotas šis laikas, priklauso nuo kiekvieno iš mūsų. Vieni jį tiesiog iššvaisto, kiti planuoja ir pasiekia užsibrėžtus tikslus. Laiko planavimas svarbus norintiems kuo daugiau pasiekti gyvenime. Tad kaip elgtis, kad iš jį maksimaliai išnaudotume?

Žinokite, ko norite

Geram planui reikalingas aiškus, apibrėžtas tikslas. Jei žinosite, ką norite pasiekti, žinosite, kuriuo keliu sukti. Pamėginkite vienu sakiniu įvardyti pagrindinį siekį. Jei tai sunku padaryti, paklauskite savęs:

  • Kur šiuo metu esu?
  • Kur noriu būti?
  • Kokios mano vertybės?
  • Kokios yra galimybės tai pasiekti?

 

Nusistatykite žingsnius

Apgalvokite pagrindinius veiksmus, kuriuos turėsite atlikti, kad pasiektumėte užsibrėžtą tikslą. Kurie iš jų yra esminiai? Surūšiuokite žingsnius pagal svarbą. Taip nesiblaškysite „šalikelėse“ ir atliksite esminius darbus, reikalingus siekiui įgyvendinti. Suplanuokite, kaip bus atliekamas kiekvienas veiksmas, kiek laiko tai užtruks, kada jie bus atlikti ir kokių resursų tam reikės. Nepamirškite nusistatyti ir kriterijų, pagal kuriuos vertinsite savo pažangą.

 

Ištirkite galimybes

Žinote, kur esate dabar, kur norite atsidurti ateityje bei kokius žingsnius reikia žengti? Puiku. Prieš imantis konkrečių veiksmų jums belieka vienas, bet labai svarbus žingsnis – išsiaiškinti, kokiais keliais ten galima patekti. Keletas būdų tai padaryti:

  • Žemėlapio braižymas. Nusipieškite koncepcijos žemėlapį. Pasiimkite didelį popieriaus lapą ir jo viduryje užrašykite pagrindinį tikslą. Nuo jo nubrėžkite linijas (kelius), kurių galuose surašykite visus sprendimus, kuriuos sugalvojate. Nuo kiekvieno sprendimo nubrėžkite dar kelias linijas, kurios vestų prie skirtingų to sprendimo pasiekimo būdų. Kartokite tai tol, kol nupiešite linijas visiems sprendimams ir visiems būdams, kurie padės tuos sprendimus pasiekti.
  • Proto šturmas. Šis būdas padeda surasti kūrybiškus ir neįprastus problemos sprendimus žmonių grupėje. Jo tikslas – generuoti netikėtas idėjas ir požiūrius, kurie iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti keisti, tačiau suteikti rimtą postūmį ir įkvėpimą tolimesniems sprendimams. Juos galima plėtoti arba pasitelkiant koncepcijos žemėlapį, arba toliau tęsiant proto šturmą.
  • Tyrimas. Panašių jus užklupusių problemų gali būti anksčiau patyrę Jūsų pažįstami. Nepamirškite patikrinti ir šito šaltinio! Gal jie žino puikių būdų, kaip pasiekti jus dominantį tikslą?

 

Išrinkite geriausią

Iš turimų veiksmų variantų išsirinkite patį geriausią. Jei turite pakankamai laiko ir reikiamų išteklių, visas galimybes galite įvertinti atlikdami detalų planavimą, rizikos vertinimą ir pan.
 

Keliaukite

Turint kruopščiai sudarytą planą belieka jį pradėti vykdyti. Laikykitės nusistatytų terminų. Kartkartėmis stabtelėkite ir pažiūrėkite, ar nenukrypote nuo pirminio plano. Ar pasiekti žingsneliai atitinka nusistatytus kriterijus? Jei ne, nenusiminkite, – bandykite dar kartą arba atidžiai peržiūrėkite sudarytą planą. Gali būti, kad jis ne visai tinkamai sudarytas. Sėkmės užkariaujant pasaulį!

 

1 Comment

Parašykite atsiliepimą