Daugeliui tapo įprasta maistą gardinti druska, pipirais ir kaltės jausmu. Pastarasis užklumpa dar neparagavus pirmojo kąsnio ir nepalieka mūsų net lėkštei ištuštėjus.

Mano mėgstamiausias patiekalas – cepelinai. Šiuo metu nemadingas ir gėdingai nesveikas pasirinkimas, tiesa? Per daug riebus, apsunkinantis virškinimą, akimirksniu virstantis papildomais kilogramais… Valgydami savo mėgstamus ir ne tokius sveikus, kaip visuotinai priimta, patiekalus, dažnai išgyvename gėdą, kaltę ir nerimą. Kramtydami sočiąją lazaniją, akies krašteliu dirsčiojame, ar tuo metu mūsų niekas slapčia neteisia. Realybė tokia, kad didžiausias smerkėjas ir kritikas tūno mūsų pačių galvose. Kaskart norėdami pasilepinti varškės spurga, turime įveikti ilgą vidinę diskusiją apie cukraus žalą ir savo išvaizdą, po kurios spurga tampa mažų mažiausiai sprangi.

Paliečia daugiau žmonių, nei manome

Tikriausiai esate girdėję panašių frazių: „šiandien leisiu sau suvalgyti Kijevo kotletą, nes vakare daugiau pasportuosiu“; „ne, aš sau neleidžiu valgyti tokių dalykų“; „šiandien valgau grikius, nes savaitgalį valgiau riebius šonkauliukus“; „ar tu žinai kiek cukraus šiame pyragėlyje?“. Bendraudami su taip kalbančiais kolegomis ar bičiuliais, ilgainiui ir save pagauname nejučia skaičiuojančius ne tik savo, bet ir priešais sėdinčiojo kąsnius.

Prieš kelerius metus Jungtinėje Karalystėje mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu buvo siekiama išsiaiškinti, dėl ko ir kiek laiko per dieną britai jaučiasi kalti. Išanalizavus rezultatus paaiškėjo, kad viena pagrindinių kaltės priežasčių – negebėjimas laikytis sveikos mitybos plano. Šio tipo kaltei jie skiria net daugiau nei penkias valandas per dieną! Ją aplenkė tik graužatis dėl aistros su netinkamu partneriu.

Daugiau nei pusė apklaustųjų buvo linkę pameluoti, kiek ir ko suvalgo, arba užkandžiauti slapta. Įdomu, kad ją jautė ir antsvorio neturintys asmenys, o kaltę dažniau jautė moterys nei vyrai.


Straipsnio tęsinį skaitykite naujausiame žurnalo „Psichologija Tau“ numeryje 

Jums gali būti įdomu

Parašykite atsiliepimą