Įdomu

Šventinio stalo psichologija

Paprastai šventinis stalas lūžta nuo įvairių gėrybių, kurioms sunku atsispirti. Jei nenorite persivalgyti, siūlome laikytis kelių serviravimo taisyklių – nuo pasirinktų indų priklausys, kiek ir kokio maisto suvalgysite.

Kad vaikai suvalgytų daugiau daržovių

Patiekdami vaikams šventinę vakarienę, lėkštę išpuoškite tarsi Kalėdų eglutę. Kaip rodo Briano Wansinko tyrimas, vaikai daug noriau valgo iš lėkštės, jei joje patiekti skirtingų spalvų produktai. Kuo jų daugiau, tuo geriau. Suaugusieji, atvirkščiai, mieliau valgo iš lėkštės, kurioje patiekti trys produktai.

Be to, rekomenduojama ant stalo padėti kuo daugiau skirtingų žalumynų. Tyrimai rodo, kad mažyliai suvalgo net 80 proc. daugiau daržovių, jei jiems duodama pasirinkimo laisvė.

Mažos porcijos privalumai

Padalykite pyragą į mažus gabaliukus. Tyrimai rodo, kad gavę didesnę porciją pyrago, šokolado ar traškučių suvartojame net 77 proc. daugiau, nei gavę mažą. Tačiau jaučiamės vienodai sotūs!

Serviruokite mažomis porcijomis. Jei bijote pasirodyti nesvetingi ir šykštūs, pasakykite svečiams, kad norintieji galės pakartoti. Mokslininkė Barbara Rolls nustatė, kad žmonės suvalgo 30 proc. daugiau, jei jiems patiekiama didesnė maisto porcija, tačiau jie teigė esantys tokie pat sotūs kaip tiriamieji, gavę mažesnę porciją.

Pajudėję suvalgome mažiau

Jei nenorite persivalgyti, pajudėkite. Kaip rodo Adriano Tayloro eksperimentas, po 15 min. trukmės pavaikščiojimo žmonės suvalgė net dvigubai mažiau šokolado nei tiriamieji, kurie galėjo mėgautis skanumynu nepajudėję.

Kad nepadaugintumėte alkoholio…

Jei per šventes nenorite padauginti, gerkite iš aukštų siaurų stiklinių. Kaip rodo tyrimai, žmonės vidutiniškai išgeria 12 proc. daugiau gurkšnodami iš žemų plačių taurių. Be to, nerekomenduojama piltis gėrimo laikant taurę rankoje – tai taip pat padidina tikimybę, kad įsipilsite jo daugiau.

Kurį vyną rinktis per šventes – raudonąjį ar baltąjį? „Baltąjį“, – atsakytų jums mokslininkai. Nes raudonojo vyno paprastai įsipilame 9 proc. daugiau nei baltojo.

Salotos paskanina patiekalą

Patiekdami pagrindinį šventinį patiekalą, nepamirškite pridėti daržovių ar salotų. Ne tik todėl, kad taip sveikiau… Svečiai tokį maistą įvertins kaip gardesnį, nei skanaudami be žalumynų.

Maži kąsniai saugo nuo persivalgymo

Valgykite mažais kąsneliais! Kaip rodo Dieuwerke Bolhuis tyrimas, mažais kąsneliais valgę tyrimo dalyviai maisto suvartojo net 30 proc. mažiau nei kiti asmenys. Pastarieji taip pat buvo linkę nuvertinti suvartotų kalorijų kiekį.

Nepildykite tuščių lėkščių

Nepildykite ištuštintų dubenėlių nauja skanumynų porcija. Nebent siekiate, kad visi nuo stalo pakiltų skaudančiais pilvais. B. Wansinkas apskaičiavo, kad žmonės suvalgo net 73 proc. daugiau maisto, jei jo nuolat papildoma. Kur kas geriau traškučius ar kitus skanėstus supakuoti į jau paruoštas porcijas – maišelius ar indelius. Taip maisto kiekį daug lengviau prisiminti nei niekada neištuštėjančiame dubenyje.

Venkite didelių lėkščių

Nors didesnės lėkštės atrodo prabangiau, serviruodami šventinį stalą rinkitės mažesnes lėkštes. Tyrimai rodo, kad kuo didesnis indas, tuo žmogus daugiau suvalgo maisto, net jei ir žino, kad lėkštės dydis apgaulingas skrandžiui.

Taip pat rinkitės mažesnius dubenis. Apskaičiuota, kad iš didelio dubens suvalgoma 31 proc. daugiau ledų nei iš mažų indų.

Atkreipkite dėmesį į indo spalvą

Ne tik indų dydis, bet ir spalva turi įtakos suvartojamo maisto kiekiui. Jei nenorite persivalgyti, rinkitės tokią lėkštės spalvą, kuri kontrastuotų su patiekalo spalva. Pavyzdžiui, žalioje lėkštėje vynuogių suvalgoma 22 proc. daugiau, nei jas patiekiant baltame inde.

Gaivieji gėrimai iš šaltų spalvų stiklinių suvokiami kaip dvigubai daugiau malšinantys troškulį.

Kur patiekti skanėstus?

Skirtingų spalvų saldainius sudėkite į skirtingus indus. Josephas P. Reddenas pastebėjo, kad žmonės suvalgo 12 proc. daugiau saldaininių, jei dubenėlyje patiekiami skirtingų nei vienodų spalvų skanėstai.

Skanėstus rekomenduojama patiekti matiniuose induose. Vieno B. Wansinko atlikto tyrimo dalyviai suvalgė net dvigubai daugiau šokoladinių saldainių, kai jie buvo patiekti permatomame, o ne matiniame inde!

Aukšta ar žema siaura stiklinė?

Į aukštą stiklinę įsipilame 19 proc. mažiau limonado nei į žemas plačias stiklines.

Kaip rodo tyrimai, į žemas plačias stiklines vaikai įsipila 74 proc. daugiau sulčių nei į aukštas. Maža to, jie mano, kad įsipylė gėrimo kur kas mažiau nei iš tikrųjų.

Įrankių psichologija

Jei nenorite persivalgyti, rinkitės mažesnius įrankius. Asmenys, kurie naudojasi dideliu šaukštu, suvalgo apie 57 proc. daugiau ledų nei kiti. Tačiau įrankiai turi būti kokybiški. Betina Piqueras-Fiszman nustatė, kad valgant sunkiu metaliniu šaukštu, maistas atrodo 11 proc. skanesnis ir geresnės kokybės, nei tą patį patiekalą skanaujant lengvesniu įrankiu.

Jums gali būti įdomu

Komentuoti