Maisto skonis priklauso nuo to, ar valgome sėdėdami, ar stovėdami

Ar teko kada nors susimąstyti, kodėl mes pratę valgyti atsisėdę? Viena vertus, taip patogiau. Tačiau kai skubame, mes vis dažniau renkamės valgyti stovėdami. Tiesa, taip paaukojame dalį valgymo malonumo, rodo naujausias Pietų Floridos universiteto tyrimas.

Šešių eksperimentų metu 358 dalyviai turėjo valgyti sėdėdami arba stovėdami ir įvertinti savo pasitenkinimą maistu. Pirmasis tyrimas atskleidė, kad dalyviams pasiūlyti traškučiai buvo įvertinti daug geriau valgant atsisėdus nei stovint. Patiekus persūdytą biskvitą, šiuo maistu labiau nepatenkinti buvo sėdintieji nei stovintieji.

Tad panašu, kad mūsų patiriamas komfortas ar diskomfortas lemia santykį su maistu ir pasitenkinimu. Sėdėdami mes labiau kreipiame dėmesį į pasitenkinimą maistu, tad skanus maistas tampa skanesnis, o neskanus – bjauresnis. Taip yra dėl to, kad jausdamiesi komfortiškiau galime labiau įsijausti į pojūčius. Stovėdami ar būdami kurioje nors kitoje nepatogioje padėtyje mes labiau kreipiame dėmesį į patiriamą diskomfortą nei skonį. Tad, jei gavote persūdytą sausainį, kurį iš mandagumo turite suvalgyti – geriau atsistokite.

Dipayan Biswas, Courtney Szocs, Annika Abell; Extending the boundaries of sensory marketing and examining the sixth sensory system: Effects of vestibular sensations for sitting versus standing postures on food taste perception; Journal of Consumer Research, 2019.

Comments are closed.