Maistas patiekiamas tam tikrų spalvų induose gali paskatinti išrankius valgytojus maitintis įvairiau.

Ne tik vaikai gali būti išrankūs valgytojai. Kai kurie suaugusieji dėl itin didelio jautrumo maisto skonio savybėms, kvapui ir tekstūroms gali atsisakyti tam tikrų maisto produktų. Todėl išrankūs maistui žmonės paprastai gauna mažiau įvairių vertingų maisto medžiagų, o tai ilgainiui gali turėti įtakos sveikatai. Vis dėlto mokslininkai turi, ką jiems pasiūlyti.

Naujo tyrimo autoriai išsiaiškino, kad lėkštės spalva turi įtakos skonio pojūčiui. Eksperimento dalyviai atliko testą, kuris padėjo nustatyti jų išrankumą maistui. Tuomet jie skanavo druskos ir acto skonio bulvių traškučių, padalytų į tris skirtingų spalvų dubenėlius: raudoną, baltą ir mėlyną. Paragavę iš kiekvieno dubenėlio, tiriamieji vertino užkandžio sūrumą, skonio intensyvumą ir patrauklumą.

Dubenėlio spalva turėjo įtakos išrankių valgytojų skonio pojūčiui: mėlynos ir raudonos spalvos dubenėliuose esantys traškučiai atrodė sūresni nei baltuose. Sūrumas labiausiai buvo jaučiamas mėlyname dubenėlyje. Tačiau ne išrankių valgytojų vertinimai nesiskyrė. 

Ankstesni tyrimai taip pat rodo, kad maistas, valgomas iš mėlynų indų ir (arba) su mėlynais stalo įrankiais, atrodo sūresnis. Tyrėjai daro prielaidą, kad valgydami iš mėlynų indų išrankūs valgytojai gali pajusti didesnį sūraus skonio intensyvumą, o tai gali paskatinti valgyti daugiau įvairesnio maisto. Vis dėlto, norint šią prielaidą patvirtinti, reikia atlikti daugiau tyrimų. 

A. Madison, L. D. Stafford. How Colour Influences Taste Perception in Adult Picky Eaters; Food Quality and Preference, 2023.

Comments are closed.