Dauguma vaikų svajoja apie augintinį, tačiau tėveliai puikiai supranta, kad užgaida gali greitai praeiti, todėl rimtai apsvarsto galimybę laikyti namie šuniuką ar žiurkėną. Jeigu jūs taip pat patenkate į abejojančiųjų kategoriją, naujas amerikiečių tyrimas padės sudėlioti visus taškus ant „i“.
Tyrėjai norėjo sužinoti, kaip šuns laikymas veikia vaiko svorį ir emocinę būklę. Juk su šunimi pasivaikščiojimai tampa dažnesni, o žaidimas su keturkoju draugu praskaidrina dieną. 18 mėnesių jie stebėjo daugiau nei 600 vaikų (amžiaus vidurkis 6–7 m.) ir vertino jų fizinę bei emocinę būklę. Šuns turėjimas nedarė reikšmingos įtakos vaikų fiziniam aktyvumui ar svoriui, tačiau emocinė būklė pastebimai skyrėsi. Net 21 proc. vaikų, augančių be šuns, išsiskyrė padidėjusiu nerimu ir tik 12 proc. su šunimi gyvenančių vaikų išgyvendavo nerimą. Manoma, kad besąlygiška šuns meilė mažina streso hormono kortizolio kiekį kraujyje, todėl vaikai jaučiasi ramiau. Šuo negali užtikrinti 100 % ramybės, bet gali išmokyti rūpesčio ir atsakomybės.

A. M. Gadomski, M. B. Scribani, N. Krupa, P. Jenkins, Z. Nagykaldi, A. L. Olson. Pet dogs and children’s health: opportunities for chronic disease prevention? Preventing Chronic Disease, 2015.

Parašykite atsiliepimą