Mokslininkai išmokė peles pačias reguliuoti savo dopamino kiekį. 

Dopaminas – vienas iš džiaugsmo hormonų, kurio kiekis padidėja, kai atliekame užduotį ar gauname atlygį. Kai netrūksta dopamino, jaučiamės motyvuoti ir aktyvūs, norime imtis naujų užduočių. Seniai žinoma, kad, pasiekę užsibrėžtą tikslą, pajuntame dopamino antplūdį. Tačiau naujas tyrimas atskleidžia, kad dopamino kiekį įmanoma reguliuoti sąmoningai. Na, bent jau pelės tai tikrai gali. 

Eksperimento metu laboratorinės pelės buvo įdėtos į specialų bėgimo ratelį. Graužikams bėgant, mokslininkai matavo dopamino kiekį jų organizme. Dopamino lygiui pakilus, pelės buvo „apdovanojamos“ saldžiu cukrozės lašeliu. 

Vos po kelių tokių praktinių užsiėmimų treniruotos pelės bėgdamos sugebėjo reguliuoti savo dopaminą, kad gautų cukrozės. Šis tyrimas rodo, kad ne visos geros savijautos paslaptys slypi išorėje. Jei pelės gali išmokti reguliuoti savo džiaugsmo hormonų gamybą, mokslininkai įsitikinę, kad tai galime ir mes. 

Kaip tai padaryti? Štai trys paprasti žingsniai, priartinsiantys jus prie neišsemiamų nemokamo dopamino atsargų:

1) gerai įsisąmoninkite faktą, kad žinduolių smegenys yra pajėgios pačios pagal poreikį gaminti džiaugsmo hormoną dopaminą. Tai įrodyta tyrimo metu. Jei gali pelės – galite ir jūs; 

2) dopaminas mėgsta pasiekimus – nesvarbu didelius ar mažus. Jums nebūtina nuversti kalnus. Užtenka kasdienes užduotis susirašyti ant lapelio ir išbraukti kas kartą atlikus darbą. Tai įvykdžius pakils dopamino lygis, o kartu ir motyvacija naujai užduočiai atlikti; 

3) apdovanokite save už kiekvieną mikropergalę. „Šaunu, aš suploviau indus!“ Dopaminui nerūpi, kad jums tai skamba kvailai – jis pasirengęs jus paskatinti už bet kokį pasiekimą. Toks treniravimasis padės suvokti dopamino veikimo būdą ir galbūt išmokti jo „pasigaminti patiems“, kai prireiks motyvacijos. 

C. Foo, A. Lozada, J. Aljadeff, Y. Li, J. W. Wang, P. A. Slesinger, D. Kleinfeld. Reinforcement Learning Links Spontaneous Cortical Dopamine Impulses to Reward; Current Biology, 2021.

Comments are closed.